söndag 27 januari 2013

HUS8-10

HUS8
Möllebacken

Här låg det ursprungliga danska fiskeläget Bodekull = fiskbodar vid kullen. Möllebacken fick sitt namn efter väderkvarnen som låg på kullen.

Här fanns många gamla träkåkar som revs på 1970-talet, 
som kunde blivit fina om dom renoverats.
Så byggdes det här bostadsområdet, som jag alltid tyckt ser fruktansvärt ut.



När jag var ung så kände jag sådan djup förtvivlan när man rev gamla fina hus, jag kunde inte förstå hur man kunde göra så och sen byta ut det mot något så fult som det ersattes med. Men dom gamla, trånga, slitna ohygieniska bostadsområderna skulle bort, fattigdom bytas ut mot välfärd och praktiskt leverne. Det var väl det som var tanken.

Och så var det ju stor bostadsbrist.
Men man tycker ändå att dom borde bevarat stadskärnan och byggt det nya en bit utanför stan och gjort det lite mer hemtrevligt. Man brydde sig inte särskilt mycket om att folk behöver skönhet också för att må bra och trivas...

Arkitekten Hanna Victorsson kallas för "Tant Brun" på grund av alla bruna husfasader hon byggde upp i stan...
Inga särskilt vackra - men det var ju inte mycket som var vackert som skapades på 70-talet. Och inte därefter heller egentligen när det gäller arkitektur.



Muren kallas för "Berlinmuren"



HUS9-10
Väggaskolan




Karlshamns läroverk.
Stod klart 1917.
Arkitekt Gunnar Asplund.




Tillbyggnad av samma arkitekt,
20 år senare - 1937
Funktionalism









Realskolan - Väggaskolan, denna vackra byggnad i nationalromantisk stil, ser ut som en gammal borg där den ligger uppe på höjden. 
Karlshamns kommunala gymnasium. 



Här gick jag på Hantverkslinjen 83-85 (Praktikplats på tryckeriet där jag fick jobb sen som grafiker). Och gått på Krokikurs för några år sedan.





Denna mer moderna byggnad i funktionalism byggde samma arkitekt
20 år senare, 1937. I rena, enkla former, den är rätt vacker den också.
Båda är minnesmärkes förklarade.
- På 70-talet blev det fler tillbyggnader. Som senare har byggts ut med ny matsal, föreläsningssal mm.  



6 kommentarer:

  1. Hahaha, Tant Brun! Det namnet förtjänar hon verkligen. Nästan varje dag passerar jag ett nytt bostadsområde, som blev färdigbyggt förra året. Husen är mörkbruna och jättetråkiga. Fattar inte varför man inte kan använda lite mera färg i Sverige.

    Skolan du visar är något helt annat. Kan bara bli glad när man ser denna byggnad. Gunnar Asplund är ju också en välkänd arkitekt. Funkisbyggnaden gillar jag också. Har mer och mer förlikat mig med denna byggnadsstil.

    SvaraRadera
  2. Tänk vilken historia alla dessa byggnader har. På Väggaskolan gick jag en kvällskurs för 20 år sedan.

    :-)

    SvaraRadera
  3. Vilken blandning! De översta 70-talshusen ser man ju tyvärr i de flesta städer. Visst var väl en del rivningar befogade på sina ställen, men mycket vackert försvann nog. Skolan i mitten var däremot väldigt vacker! Den understa byggnaden gillar jag också!

    SvaraRadera
  4. Åh, så ni har Gunnar Asplunds verk även i Karlshamn! Det visste jag inte. Här har vi ju ett av hans högre hus: lagerhuset, som är Sveriges högsta bostadshus i trä. Det kommer nog så småningom bland mina hus. Även Gunnars son och sonson har prytt vår stad. :)

    SvaraRadera
  5. Nu har jag återigen lärt mig något nytt på denna hus-surfar-runda! Gunnar Asplund, kände arkitekten, bl.a. hjärnan bakom Skogskyrkogården och Stockholms stadsbibliotek. Så välvårdad byggnaden ser ut att vara - gäller det även lokalerna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läroverket i Karlshamn är ett av hans tidiga arbeten, 1917.
      Det renoverades för några år sedan, även interiörerna.
      Jag har tyvärr inte varit där inne efter det...

      Tingshuset i Sölvesborg från 1921 är också hans verk.

      Radera